Pred pár rokmi sa v Piešťanskom vojenskom múzeu objavil ZIL 131 AMU, a hneď ma táto nadstavba zaujala, ale až teraz som sa odhodlal ku stavbe tohto stroja, respektíve po dlhej dobe som dostal chuť postaviť ZIL 131 a táto nadstavba bola jasná voľba.
ZIL 131 E AMU je anténne vozidlo rádiolokátora P19 (1RL134 Dunaj), vozidlo sa skladá z podvozku ZIL 131 s plošinovou nadstavbou na ktorej sú rozmiestnená samotná anténa s otočným mechanizmom, rozkladacím stožiarom a dve benzínové elektrocentrály umiestnené v kapotách.
Tento ZIL poháňajú 4 PF L motory, riadenie zaobstaráva jedno PF servo, podpery sú ovládané pneumaticky cez pumpu s autoswitchom ktorá je poháňaná jedným PF M motorom, toto pneumatické ústrojenstvo je umiestené v zadnej kapote, čiastočne pod prednou kapotou a čiastočne pod úrovňou korby sú ďalšie štyri PF M motory, jeden otáča anténou, dva poháňajú zdvíhanie a rozkladanie antény a tieto dve funkcie sú odpájané zubovými spojkami ktorá je ovládaná posledným PF M motorom, táto spojka je tam za účelom toho aby sa mohla anténa voľne otáčať o 360 stupňov po neobmedzený počet otáčok. Vrchná časť prednej kapoty je využitá ako odkladací priestor na anténne žiariče (keďže tie nemôžu ostať na svojom mieste keď je anténa poskladaná) a nohy podpier.
Všetky funkcie nástavby sú na predlohe ovládané čisto ručne, ale ja som si to chcel trochu vylepšiť tak som ich čo najviac motorizoval.