Prijateľný film to je u mňa.
Ten trailer hore je prefíkano zostrihaný. Človek z neho má pocit, že celý film bude plávať na klasickej dejovej schéme prvých filmov, ale nieje to tak. Ten klasický votrelec je tam asi až poslednú polhodinu.
V podstate komu sa nepáčil Prometheus, tak sa mu nebude moc páčiť ani toto. Lebo
Alien: Covenant = Prometheus 2.
Tak sa to aj pôvodne malo volať, ale s obavami o to, že film nebude moc úspešný, (ako nebol aj Prometheus) to premenovali na Alien: Covenant, dali tam viac scén s votrelcom aby ludia zase nepindali, že sú tam len samé filozofické kecy...čiže je to tak pol-na pol teraz, akcia aj kecy.
Prvá polhodina filmu ma najviac bavila - objavenie signálu, prílet na planétu, prieskum...perfekt atmosféra a tajomno, že čo tam nájdu...
Ďalej ten samotný koncept šialeného androida posadnutého hrátkami s tým patogénom sa mi tiež velmi páči. Dosť šok, tá jeho úplná absencia motívu k zlikvidovaniu inžinierov a to čo spravil Shaw ani nehovorim...
Btw. Michael Fassbender dobre zahral dvoj-rolu!
Pre niekoho bude možno negatívum to celé odhalovanie pozadia - čo, kedy, ako, prečo... až moc detailov... celé to tajomno o votrelcoch je rázom fuč. Ja toto rozširovanie univerza vítam, nebavilo by ma veru pozerať na n-tú kópiu starších filmov.
Gore-efekty sú kvalitka! A potešili aj hudobné tóny inšpirované povodným soundtrackom.
Mínusy to má tiež, ako každý film. Čo si pamätám napr. kapitán naivný dement neschopný! (ale to aj v Aliens bol taký podobný chuj) Votrelec až moc rýchlo narástol, doslova za pár minút z ničoho...? Záverečné odhalenie je zrejmé dlho dopredu. Súboj na letiacej plošine nič moc.
4 roky skúmali detailne vesmír, ale po núdzovom zobudení posádky zrazu objavia ešte vhodnejšiu planétu vzdialenú pár dní cesty, než na ktorú mali povodne isť neviem kolko rokov v hybernácii...
Celkovo dobrý film, bavilo ma to viac než Prometheus, a rád si to znovu pozrem - čo znači u mňa, že to neni sračka
Som zvedavý, kolko materialú bolo vystrihnutého...lebo Prometheus mal sakra vela vystrihnutých scén, a keby to je všetko vo filme, tak by to vyznelo hned lepšie.
PS: Uvidíme, jak dopadne finále na Origae-6...ale to dokým natočia pokračovanie...uff , zase pár rokov ubehne
Dodatok: oficiálne patria k filmu aj tieto prológy, ktoré dobre dotvárajú dej:
A moje hodnotenia všetkých častí:
Alien - 10/10
Aliens - 10/10
Alien 3 - 10/10 (ale len directors cut...povodná kinoverzia bola slabšia, tak na 7/10)
Alien: Resurrection - 7/10
Prometheus - 6,5/10 (keby nebolo veľa scén vystrihnutých, zaslužil by aj viac)
Alien: Covenant - 8,5/10
A odbočky s predátormi ma vôbec nebavili, celkovo sračky obe...to prvé AvP možno ako tak Ok. Inak oba slabé scenáre, slabí herci, také lacné braky bez napätia.
Alien vs. Predator - 4-5/10
Aliens vs. Predator: Requiem - 3/10