No konečne nejaký konštruktívny názor! Dík SkiFi.
V tych prvych štyroch originál Alienoch sa v podstatne zhodujeme.
Samotnu seriu Predator som neviem prečo zabudol ohodnotit, takže u mňa takto:
Predator 1: 10/10 , neni o čom!
Predator 2: 9/10 Stale nechapem, prečo táto dvojka nemala moc úspech... trochu jednotvárnu džunglu vystriedalo Los Angeles devaddesiatych rokov - super nápad, a tá atmosféra typická, do toho prestrelky latinskoamerických drogových gangov, je to nápadité, roznorodé lokácie - strechy budov, metro, ulice...úplne si to vychutnavam...videl som to milion krát ako malý a aj po rokoch, ked som to pozrel, je to kvalita. Herecké obsadenie super, Dany Glover najviac, nasraný drsňák, sympaták, jeho parťák Bill Paxton tiež s týmy jeho vtipmi ...Akčné scény perfektné remeselne zvládnuté - v apartmáne, jak tam predator porieši tých negrov, jatky v metre, úvod v uliciach, akcia v bitúnku...Dejovo je to pestrejšie, vedlajšia linka s králom Willym a jeho dekapitácia, agenti čo sledujú predátora a chcú ho chytiť a skúmať...Predátor tu má ovela vačší priestor sa ukázať, predvedie nové zbrane, posledná polhodka úplne namakaná, je to napínavé (blbí ptáci!!!), zaver takisto super. Pre mňa zábavný film.
Predatori: 5/10Prišlo mi totálne zbytočné, natáčať na chlp rovnako scény z Predatora 1 a nič nové originálne nevymyslieť. Celkovo proti predchadzajucim dvom dielom mi to pride slabé. Banda tých maníkov taká trapná, nemajú charismu...Trejo tam potupne zdochne hned prvý a s nikým tam nemám potom už sympatie. Nefunguje to, absolútne to nemá atmosferu originalu 1987. Adrien Brody je ako drsný žoldák vzhľadom k jeho vystrašenému xichtu ala "zbitý pes" dosť nevierohodný, a ked nabehol na scenu namazaný nuttelou - komedia!. Súboj Yakuzák s mečikom vs Predator
- čistá komédia!. Rusáčik slepý jak patróna - s "bezbolestnou" sa netrafí z 5 metrov do nikoho... Kokos, a ten doktor??? to bol scenaristický omyl jak hovado. Ono tá prvá polka filmu je ešte v pohode, ale jak sa tam zjavý L. Fishburne tak to ide dolu vodou, stratí to tempo, nezáživné...
Samotní predátori moc akcie nepredviedli, v staršich filmoch mali lepšie bojové koordinácie. Ale páčila sa mi tá ušmiknutá hlava a aj vytrhnutie chrbtice tomu oranžovému sráčovi.
Nechápem tie kamarátstva medzi Predatorom a ludmi! To bolo aj v prvom AVP trapné jak hovado. A tu jak "zbytý pes" Brody oslobodí predátora a voala - zrazu velky kamarati az do smrti, a predator mu hned ponukne cestu domov jeho lodou...pfffff... a čo by bolo dalej? išli by spolu na zmrzlinu?
Hodnotím to ako priemerný film s nulovou originalitou.
A pamatam si ešte ten podvod z traileru na film, kde bolo 20 predatorských zameriavačov namierenych na toho Brodyho, a do filmu to nedali.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Inak je ohlaseny dalši film The Predator na 2018, scénár a réžiju robí Shane Black, čo hral vtipálka Hawkinsa v Predator 1. Ako scénarista stvoril veci ako Smrtonosná zbraň, Posledný skaut, Posledný akčný hrdina...bla bla...ale aj tak by som to nebral ako záruku kvality...stačia blbý herci, malý rozpočet a je to v prdeli.