Čaute, dal som do kopy zase niečo nové...
MAZ 537Jedná sa o ťažký vojenský ťahač bieloruskej automobilky MAZ (Minskyj Avtomobilnyj Zavod) sídliacej v Minsku.
Využíval sa na prepravu tankov alebo aj balistických rakiet.
Mal veľmi dobrú priechodnosť terénom, vrátane bažinatých oblastí, schopnosť brodenia, schopnosť operovať v extrémnych klimatických podmienkach.
V roku 1958 vstúpil do služby jeho predchodca MAZ 535 a bol používaný len v Sovietskej armáde, ale kvôli limitujúcim parametrom ako slabý výkon (375k) a malá hmotnosť ťahaného nákladu (15 ton) ho o dva roky nahradil typ 537. Ten mal modernejší 12-valcový motor s výkonom ,,na tú dobu úžasných" 525 koní a potiahol náklad o hmotnosti 50 ton. Samotný ťahač vážil 22 ton. Tento bol už exportovaný do krajín ako, napr.: NDR, Fínsko, Juhoslávia a taktiež do exotických krajín - Íránu, Egypta, Sýrie či Kambodže.
Pred samotnou stavbou lego modelu som rozmýšĺal, akú verziu zhotovím.V podstate všetky lego modely MAZ-u 537 čo som na nete našiel, boli klasické vojenské ťahače, buď samotné alebo s návesom a tankom. Takže chcel som zase niečo iné spraviť, čo ešte nikto neurobil. A zrovna v tej dobe som sa dostal k PC hre
Spintires. A medzi všetkými tými vozidlami, ktoré ta hra ponúka, sa nachádza aj moja predloha. Je to civilná verzia na prepravu dreva, so žeriavom a prívesom.
Rozmery:
- šírka: 21cm (26 studov)
- výška: 31cm
- dlžka aj s prívesom: 100cm
Model má tieto funkcie:
- zatáčanie predných dvoch náprav (prvá pod väčším uhlom ako druhá)
- pohon 8x8 (5 diferenciálov)
- ťahač má nezávislé odpružené všetky kolesá
- pohyblivé piesty na 12-valcovom motore
- otváracie dvere a strešné poklopy nad motorovým priestorom
- vysúvacie stabilizačné podpery (manuálne)
- funkčné rameno, 1x M-Motor pre pohon pumpy (otáčanie ramena manuálne)
- príves má tuhé nápravy odpružené listovými pérami
- nastavitelná dĺžka prívesu (na kratšie alebo dlhšie drevo)
- funkčné predné a zadné svetlá (3x PF Lights)