no je to paradny set. je to ikonicky stroj, a po UCS verzii volam odkedy som precitol z dark age... ta cena je sok, nemyslel som si ze sa moze takto vysoko vysplhat, ale bude tazke mu odolat... casom si to clovek zdovodni, najma ked to klesne podobne ako falcon, ten ma rovnaku cenu, ale boli situacie, ze padol aj pod 600.
a) co tymto vozidlom chcel Lucas povedat? V reale neviem ci by to bol prakticky prostriedok pre armadu. Tazkopadne a vdaka vyske a tazisku aj dost nestabilne. A ako to vlastne zatacalo?
nad tymto sa zamyslam odkedy som videl prvy krat povodnu trilogiu... neexistuje teren, kde by takyto stroj mal logiku oproti napr tanku s velkymi pasmi, nema to ziadnu stabilitu, a neda sa na to dat ani poriadne delo kvoli tomu, takze ten pomer materialu a palebnej sily je uplne neracionalny... a uz vobec nema zmysel na zasnezenom Hothe... mozno niekde na asteroide, ale tam zase asi nenajde vela protivnikov... a uz vobec to nema logiku v SW univerze, v ktorom naplno frcia rozne lietajuce stroje, takze aj keby sa nasiel nejaky zlozity teren, tak to vyriesia rakety rozneho druhu... ale bavime sa o filme, tam ide prioritne o efekt, a ten sa splnil - je to jeden z najznamejsich strojov... ved podobne super-ikonicka hviezda smrti je stavebne este vacsi nezmysel...
b) nad cenou. Pre koho su tieto sety nad 500 € urcene? Pre bezneho cloveka urcite nie! Ved cenu kritizuje komplet cely svet! Staci si pozriet anketu na Bricksete. Je to drahe pre Americana, Sveda, Nemca, aj Japonca. Tak pre koho tieto sety su?
zial 800 eur je novy standard pre najvacsie UCSka... a sice na to vsetci frflu, ale tie prachy v pohode daju, najma na zapade od nas... ved ludia boli ochotni platit 4 litre za falcona, ked bola reedicia v nedohladne... sice sa nam to tak nezda, ale na zapade je strasne vela prachov, vobec neriesia 100 eur hore dole, najma ked im padli z nebies helikopterove covid prachy, inflacia ide sialenym tempom a dnesne euro ma inu cenu ako pred rokom - to uz je iny pribeh, ze u nas sa ziadne helikopterove prachy nesypu a zamestnavatelia kaslu na nejake zvysovanie platov kvoli inflacii...