Na záver sa skladá samotné bludisko – jeho základ tvoria plates o rozmere 24x24 studov, a ten sa potom vloží do vnútorného rámu na tiles – bez nejakého fixného spojenia, ale ide to tak ťažko, že aj keď celú hračku otočíte hore nohami, bludisko z rámu nevypadne...
Návod ponúka dve alternatívy samotného bludiska + niekoľko fotografií ďalších nápadov na inšpiráciu. Už teraz je jasné, že medzi AFOL-mi a MOC-ármi sa rozbehnú preteky o nápaditejšie a zaujímavejšie bludisko, nebudú asi chýbať kadejaké súťaže, výstavy či internetové fóra venované práve tomuto setu...
Hotový model...
ZÁVER:
Hodnotiť dizajn či stavbu modelu pri tomto sete je tak trochu zbytočné, takže ja sa zameriam na to podstatné PLAYABILITY – čiže HRATEĽNOSŤ. Hračka ako taká bola pre mňa a Barborku tým hlavným motívom pri kúpe tohto setu a úprimne – trochu som sklamaný. Hračka ako taká síce funguje, ale múch má na môj vkus priveľa. A viaceré z nich vychádzajú z vlastností LEGA ako takého – a teraz nemyslím kvalitu – tá je príkladná – od krabice cez vrecká, návod či samotné bricky. Mám na mysli to, že model je zložený zo spústy malých LEGO-brickov, ktoré treba dáko spojiť, a tu je jeden z kameňov úrazu. Skúsim to ako PROs&CONs list (zoznam pre a proti):
PRE:1. nápad – je podľa mňa geniálny, urobiť tento typ hračky z LEGA
2. veľkosť modelu – mňa prekvapila
3. kvalita – ako som spomínal – príkladná
4. hrateľnosť – samotná hra je veľmi ťažká, vyžaduje si skutočne cit a cvik, ja som ešte teda veľmi neuspel a to trénujem už dva dni
PROTI:hrateľnosť – schválne ju uvádzam aj v „PRE“ aj v „PROTI“, pretože:
1. guľôčka sa pohybuje po hladkých plates – tzv. tiles a práve vďaka špáram medzi nimi nie je pohyb gule hladký ako by sa dalo čakať – mohli by ste namietať, že tie špáry sú primalé a guľa priveľká a veď som písal, že kvalita je dokonalá – ale neuveríte – tie špáry vadia a dosť často zmenia smer gule, príp. ju spomalia, či dokonca zastavia a treba myknúť či buchnúť celou hračkou, aby sa gula znova pohla, ale to vám väčšinou zdrhne tam, kam nechcete...
2. guľôčka nie je dokonale guľatá – je na nej niekoľko nerovností, ktoré dosť negatívne vedia ovplyvniť jej pohyb po bludisku...
3. celý mechanizmus sa pri pohyboch trochu zasekáva – teraz neviem, či som niekde pri stavbe modelu urobil chybu, alebo to jednoducho tak má byť, ale ak vám celou plochou bludiska pri hre „trhne“ a guľa odletí, tak to naštve...
Ale úplne na záver – je to hračka a tá nemá človeka naštvať, ale pobaviť, a setu 21305 MAZE sa to podarilo – po pár hodinách vrčania a kriku som si na tie drobné nedostatky zvykol a teraz mi už nevadia a s Barborkou sme sa celkom slušne zabavili (musím však potichu prezradiť, že Barborka je tak trochu neurotik a pri hraní sa s bludiskom sa párkrát pekne rozohnila – vôbec netuším, po kom to má – asi po otcovi)...
Každopádne
ODPORÚČAM KAŽDÉMU...