Úvod:Toto Lego je zo série Marvel Super Heroes a Helicarrier je lietajúca bojová loď Avengerov. Tí sa nachádzajú aj v balení, sú tu Nick Fury, Čierna vdova, Captain America, Hawkeye a Maria Hill v normálnej veľkosti + v balení je aj 12 microfigúriek - Nick Fury, Hawkeye, Captain America, Iron Man a 8 agentov SHIELDu (SHIED je organizácia, čo ich zgrupuje, niečo ako u nás dakedy ROH alebo ZRPŠ). Ku lietajúcej bojovej lodi patria aj stíhačky, takže sú tu aj 3 miniatury Quinjetov, 3 stíhačky, kamión s palivom, 2 vysokozdvižné vozíky.
Balenie:Krabica je fakt veľká, patrí medzi najväčšie momentálne vyrábané, rozmerovo ako 75827 GB Headquarters alebo 10243 Sydney Opera House. Vo vnútri je ešte menšia biela krabica, v ktorej sú tiež sáčky. Myslím že to slúži aj ako výstuž vonkajšej. Sáčky sú očíslované od 1 do 12. Je tu aj návod a aj nálepky.
Stavba:Návod má vyše 420 strán a je vydaný ako 1 knižka, dá sa aj stiahnuť z netu ale má 2 x 64 MB
. Sáčky sú rozdelené na 12 častí, každý večer som poskladal 1 časť. Začína sa stojanom, podstavcom pod figúrky a potom už ide spodok lode. Hneď v 1. časti sa poskladá „srdce lode“ kde sú palivové články (alebo také niečo
a pomocou Power functions sady sa to dá pekne nasvietiť. Spredu tam je priesvitný oblúk,tak to bude vidno aj navonok- ale to som ešte neskúšal. Časti 1-4 mi trvali poskladať asi 50 min. Je to spodok lode a je tam aj mechanizmus, ktorým sa točia 4 vrtule po stranách. Tiež je tam príprava na Power functions sadu, ak sa vám nechce točiť ručne kurbľou vzadu
.
Časti 5-6-7-8 sú vrtule. Nasadenie je cez 2 piny + technic tyčka, celú vrtuľu treba trochu nakloniť a potom dobre zapasovať technic tyčku,aby zapadla. Stavba 1 trvá 40-50 min a takto sa to opakuje 4x.
V 9. časti sa už skladá spodná pristávacia plocha, v 10. sa už pridáva aj predok lode. Potom už iba vrchná pristávacia plocha, kapitánsky mostík – tieto 2 časti sa dajú ľahko odobrať (užitočné pri prenášaní napr. na výstavy
) a set potom zaberá menej miesta. Nakoniec sa ešte postavia 3 stíhačky Quinjet (z toho 1 sa za pomoci transclear Bar 12L drží vo vzduchu), 3 mini stíhačky, mini kamión s palivom a 2 mini vysokozdvižné vozíky a celá loď sa môže postaviť na podstavec, na ktorom je aj technický popis. Celkovo stavba nebola náročná, najťažšie bolo asi osadiť 4 vrtule, časovo vychádzala na 12 x 40-50 min. – ja som to skladal večer popri telke – kto sa ponáhľa, iste to zloží skorej.
Záver:
Tento set som mal už od jesene 2015, ale stavbu som stále odkladal. Popohnala ma až výstava v Stupave, kde sa aj zúčastnil. Veľmi dobrá je aj hrateľnosť, keďže je tu aj pomerne dosť figúrok a na palube môžu pristáť aj iné lietadielká, ktoré máte. Treba si dať pozor, kde ho odzadu chytíte keď ho dávate na podstavec, lebo niektoré časti z 2 zadných motorov/tryskiek radi odpadávajú. Okrem ceny (cenovo patrí spolu s 75827 GB Headquarters k najdrahším, čo sa momentálne predáva) si pripravte aj dostatok miesta na skladovanie
. Ale aj tak je to veľmi pekný a hlavne veľký kúsok v zbierke
P.S. Toto je moja prvá recenzia a foto bolo robené mobilom.