Nasou dalsou zastavkou na Slovensku bude Cadca, konkretne
Kysucke muzeum. Tymto muzeom sme boli osloveni uz pred vyse rokom, no az teraz sme nasli spolocny termin. Pred Vianocami sme sa tam teda s MiKeLom vybrali na "inspekciu".
Musime povedat, ze s pristupom a priestormi sme boli spokojni! K dispozicii mame 3 nevelke miestnosti, ale zato utulne. V jednej z nich je aktualne umiestnena stala expozicia venovana (zatial) poslednemu cloveku na Mesiaci - americkemu astronautovi Eugenovi A. Cernanovi, ktory ma kysucky povod. Zial z nedostatku financii sa tato expozicia bude rusit. Mna ale hned na mieste napadla genialna myslienka - vyuzit podklad a pozadie pre expoziciu LEGO vesmirnych modelov!
Podklad pripomina mesacny povrch a v pozadi je fototapeta mesacneho povrchu a vesmiru. Preto by som poprosil tych, ktori maju modely suvisiace s vesmirom, aby ich poskytli pre tuto expoziciu (hlavne Killco a SkiFi). Samozrejme prispejem aj ja (naposledy som vystavoval vesmirne temy v Banskej Bystrici!). Nasou snahou bude predcasne ziskat od TLG novy IDEAS model rakety Saturn V. S MiKeLom sme sa bavili, ze by sme tam dokonca nechali aj figurinu Cernana a americku vlajku, ktore tvoria terajsiu stalu expoziciu. Druha - najvacsia - miestnost by bola urcena ostatnym LEGO temam a tretia - najmensia - herni.
Citim vo vzduchu otazku - a co zasklenie??? Aby sme sa neskor vyhli nedorozumeniam, tak hned na zaciatku upozornujem ze zasklenie exponatov
bola nasa poziadavka, ale
nie nutna! Boli sme vopred upozorneni, ze sklo nemaju. Skusia nejake zadovazit, ale zhodli sme sa na barierovom zabezpeceni v dostatocnej vzdialenosti od exponatov (MiKeL rozlozenie s barierami uz aj +- nacrtol na mieste). Zasklenne vitriny samozrejme k dispozicii budu. Takze ti, co maju nutnu podmienku zasklenie velkych exponatov, maju zrejme volno.
Kysucke muzeum v Cadci vlastni aj expoziciu
skanzenu a uvratovej zeleznice vo Vychylovke. Ak by bol zaujem, mozeme tam pre clenov TatraLUGu skusit vybavit exkurziu zdarma. Takze tolko na uvod, verime ze sa zide skvela partia a zaroven otvarame tuto temu na diskusiu.