6289 Red Beards Runner Charakteristika675 dielikov
7 figúriek
Rok 1996
Rozhodol som sa zrecenzovať starý set zo série Pirates – Red Beards Runner (RBR). Keď som pátral po internete, tak existuje kvantum recenzii na tento set, ale viacmenej kopírujú jeden základný message. A to je kritika pohyblivých prvkov a farebnosť. Ja sa pokúsim dať trošku subjektívny a iný pohľad na celý set.
Set pochádza z druhej vlny klasických Pirates, z roku 1996. Prvý krát sa táto séria objavila v roku 1989 s vlajkovou loďou 6285 Black Seas Barracuda (BSB).
MinifigsČo sa týka figúriek, tak tých je celkovo 7, pričom kapitán Red Beard je 1:1 kópiou kapitána z o 7 rokov staršej lode BSB. Ostatné minifigúrky – posádka, sú do detailu premakané a vyzerajú fantasticky. Je vidieť, že je použitá modernejšia technika tlače, než to bolo u BSB. Tam sa nachádzalo tiež väčšie množstvo figúriek, avšak väčšina bola rovnaká. V prípade tohto setu sú všetky jedinečné. V sete sa nachádza jedna vzácnosť, a to je biely minifig s čiernou hlavou a pirátskou čiapkou. Jedná sa o torzo umiestnené na prove.
StavbaDať dokopy tento set v mojom prípade znamenalo 2 hodinky času. Kvôli porovnaniu som postavil pred pár dňami aj BSB a stavebné techniky sú citeľne odlišné. U BSB sa kládol dôraz na kajuty a interiér, v prípade RBR sa kladie dôraz na stabilitu. Loď neobsahuje žiadne kajuty. Toto je často kritizovaná vec, avšak na vzhľade neubudlo, nakoľko v konečnom dôsledku kajuty navonok nevidno. Samotná stavba je priamočiara, avšak návodu by som vytkol v niekoľkých bodoch neprehľadnosť. Na troch stranách sa mi stalo, že aj napriek plánu som nevedel presne určiť pozíciu dielika. To sa mi pri inom sete ešte nestalo.
Hodnotenie setu a dielikyNa lodi je použitých niekoľko veľmi vzácnych prvkov. V prvom rade sú to červené boat hulls, ktoré som inde použité nevidel. Lodné stožiare využívajú inú techniku uchytenia, ako to bolo u BSB a pôsobia menej stabilne. Ďalším vzácnym prvkom sú samotné plachty. Tie sú schválne deravé a veľmi výrazné. K lodi sa hodia a uchytené sú iba v hornej polovici stožiarov. Tým pádom celá loď pôsobí prehľadne a sviežo. Je to skrátka iný typ lode, takže by som ju v tomto smere príliš neporovnával s kvalitne vybavenou BSB s jej 5-timi plachtami. Lodi chýba kotva, čo je negatívum, keďže toto by na žiadnej lodi chýbať nemalo. Čo sa týka fauny, tak na lodi sa nachádza papagáj a opica.
Zaujímavosti Z použitých dielikov je vidieť, že loď bola vydaná v období, kedy sa menili spôsoby výroby dielikov. Na jednej z fotiek uvádzam rôznorodosť 3x1 plochých dielikov. Červený dielik ma duté a biely dielik má plné oddeľovače. Napríklad na BSB sú používané staré diely s plnými oddeľovačmi. Momentálne sa vyrábajú dieliky len s dutými.
V sete sú použité modernejšie spevnené úchytky (na fotke sú dve čierne). V BSB boli použité rovnaké dieliky, avšak s podstatne tenšími úchytkami, ktoré mali tendenciu sa zlomiť. Tieto úchytky, v rovnakej konštrukcii ako na RBR, sa používajú dodnes.
Počas stavby som zistil, že mi v balení chýbalo jedno lanko. Po kontrole počtu voči oficiálnemu zoznamu dielikov, bol počet laniek v balení naozaj menší. Reklamovať to už asi aj tak nemám kde
- Chýbajúca kotva
- Menej stabilné stožiare
- Chýbajúca mapa+ Niekoľko vzácnych prvkov, ktoré nenájdete v inom sete
+ Detailné minifigs
+ Veľkosť
+ Opica a papagáj