tak urcite je rozdiel ci niekto kupuje lego a sleduje ceny ako zakaznik, ako AFOL alebo hnusny kseftar :-)
bezny zakaznik nema sancu postrehnut ani zakladne moznosti na zlavy, ani to, ze su rozdiely v katalogovych cenach tu a v rakusku...
afol uz ma slusne sance chytit tretinu dole, staci mu tato stranka, resp mu niekto da echo...
co to sledujem posledne roky, tak tie techniky maju chronicky vyrazne lepsie zlavy ako ine podobne velke lega - napr pri creator expert je uspech cokolvek nad 20%, a pre mnohe sety je toto aj strop pri zlavach... povedal by som, ze ovela castejsie sa objavi podobne velky technik v zlave nad 30%, ako creator expert aspon tych 20%. ked porovnam napr porsche 42056, ktore som mal dost odsledovane, s napr podobne drahym disney palace, tak porsche malo cca 6-7x zlavu 33% (200e, amazon, smyths), cca 3x 40%, disney palac snad ani raz nemalo ani 20%, ak neratam plosne zlavy 20% na cely sortiment lega. samozrejme maju aj odlisnu dostupnost, disney palace je malokde, ale aj u predajcov, kde su oba (amazon), tak to bolo neporovnatelne. tykalo sa to aj dalsich velkych technikov ako arocs, 6x6 atd. Neni to problem len menej dostupnych creator expert, ale aj velkych SW setov, dokonca aj take ležiaky a totalne trapasy ako Assault on Hoth nesli do zliav aspon porovnatelnych s technics... neviem cim to je, ci nejaka oficialna cenova politika, ale je zaujimave ze tie techniky idu takmer okamzite aspon do 25% zliav uz hned po vydani aj v beznych sietiach ako Smyths, akoby hned pochopili, ze je to prilis drahe :-) Teraz neriesim rozne kupony a situacie, ked niekto nasklada nejaku ad hoc zlavu, resp. vypredaje, ale cenu pre bezneho zakaznika... tiez sa to tyka len tohto stredoeuropskeho regionu a nemecka, v USA su niekde uplne inde so zlavami, a ciastocne aj v UK (tam sa casto ludia chvastaju, ako kupili v beznom hrackarstve velke techniky za polovicu a ine exkluzivy 30-40% dole).
zavisi aj od konkretneho setu a jeho katalogovej ceny, aka sa tam da ocakavat cena. Pri setoch, kde evidentne prestrelili cenu - typicky priklad chiron - sa oplati cakat na vacsiu zlavu... dokazom je nielen to porsche, ale aj 6x6 truck, kde dvihli standardnu hladinu pre velky stroj/zeriav z 220 na 250 eur, takze predajci musia pustit viac perie ako len tretina dole, aby to bol dobry nakup... sem typujem aj liebherr, ktory je sice obrovsky a prespikovany motormi, ale 450e je brutalna palka... ked to ale niekto chce hned, 100 eur dole na novinku neni zle... ale cakat sa oplati... najma pri technikoch, kde je minimalne riziko nahleho zarezania setu uz po kratkom case... a ak aj nahodou to niekto prešvihne, je tu zachranna siet v podobe dracika, kde aj dlho po konci sa daju kupit velke techniky za aspon -15%, kedze majitelia sa asi rozhodli, ze proste do zliav nepojdu ani za svet, aj keby im to tam malo zhnit 5-6 rokov :-)
Kedze tento offtopic odstartoval liebherr za 350, tak v draciku je za 340 s ich kartickou, co je pre vacsinu Slovenska urcite dostupnejsia alternativa...
no tak ked uz aj dracik to ma za takuto cenu, tak cena pod 300e je otazka casu...