Novela:Kto má rád dokonalý Carpenterov film z roku 1982, tomu doporučujem si niekedy prečitať jeho knižnú predlohu
Kdo je tam? (Who goes there?). Autor John Wood Campbell to napísal už v roku 1938, a je to z dnešného pohľadu nadčasové dielo. Mám to dávnejšie prečitané, a super dojmy.
Carpenter sa toho dosť pevne pridržiaval, jeho film je celkom presne prenesený.
Nedávno som našiel aj audio verziu, od nejakého amatéra. Úroveň super českých hercov/dabérov to nemá, ale na amatéra dobré. A dal tam aj hudbu z filmu medzi pauzami. Hlavne mu je normálne rozumieť. Viac krát som našiel audioknihy, kde si amatérsky týpkovia mumlajú zahuhleným hlasom čosi pre seba a rozumieť im je každé desiate slovo.
Tento istý príbeh potom existuje ešte aj v druhej dlhšej verzii pod názvom
Ledové peklo (Frozen Hell). Bola to pôvodná a za autorovho života nevydaná verzia. Sú v nej pridané nejaké dalšie kapitoly. Túto verziu som zatial ešte nećital, tak neviem ich porovnať.
The Thing from Another World:Dávno pred Carpenterovým remakom vznikol pôvodný čierno-biely sci-fi film z roku 1951. Zo zvedavosti som to kedysi pozrel, a celkom fajn. Vzhľadom na rok vzniku to muselo byť vtedy super. Z velkej časti konverzačný film, pozitívne ladený. Úsmevná bola aj samotnú "Vec", ztelesnil ju chlap v montérkach.
Pc hra The Thing:V roku 2002 vyšla aj pc-hra The Thing, ktorá priamo nadväzuje na Carpenterov film. Bola vyslaná armádna jednotka, aby zistila, čo sa stalo s výskumným týmom na Antarktickej základni. Parádne spravené, sice som ju kedysi prešiel, ale hneď by som bral nejaký remaster a zopakoval.
A v súvislosti s hrou ma napadla zvlášnosť ohĺadom anglickej verzie Carpenterovho filmu na DVD, čo mám doma. Na prednom obale dali pôvodný filmový motív postavy s vychádzajúcou žiarou a na potlač samotného disku capli vojaka z obal tej hry. Čudné.