Jasne ze neni povinne pisat kritiku, ale ked mas vsetky reakcie len pozitivne, a ak mozno sa ti nieco nepaci nenapises nic, tak je to zvlastne - normalne je nenapisat nic na nic, alebo pisat tak aj tak. Ked sa ozves len pozitivne, tak je to dost zvlastne obhajovanie za kazdu cenu, akoby si bol pravnik TLG :-)
Napr ten caterham - uz navonok vidno, ze to neni ono, aj par autickarov sa tu proti tomu ozvalo, ja sam som ten model chcel, ale finalny produkt uz neviem ci chcem, ja neviem cim to je, ci takou alebo onakou technikou, ale ten finalny model je horsi ako Ideas predloha, a ten posun chcem-nechcem nieco sposobil... samozrejme, nevahali tomu prasknut poriadnu cenu, pomaly ako za VW ci minicooper, a to su modely vzhladovo i poctom dielikov UPLNE niekde inde. Mna ako zakaznika nezaujima, aku techniku pouzivaju, je to ich robota, su za to kralovsky plateni, aby to dobre spravili, v tomto pripade dokonca gro roboty odviedol amatersky nadsenec - ja proste chcem aby to vyzeralo dobre, je jedno ci kvoli tomu musia vyrobit novy diel alebo nie - osobne nejsom fanusik novych dielov, ale ked to inak nejde. Tu politiku novych dielov tiez celkom nechapem -na jednej strane v nejakom trapnom bionicle vytvoria hocijaky divotvorny diel, na druhej strane kvoli uzkostlivemu pridrzaniu sa aktualnych dielikov totalne dobabru Sydney operu, kde pravidelna zaoblenost tej strechy je dominantnou crtou celej stavby... nechapem...
Co sa tyka dostupnosti klonov, mozno ich v europe az tak nevidno, ale v azii som bezne videl klony, boli tym posiate obchody, bezne bolo vidiet vedla seba regal s legom (s cenami cca 30% nad uz premrstenymi tesco cenami) a klonmi (ich ceny si dovolili vytiahnut na polovicu ceny lega, tj na americke ceny, na nete su rozdiely vacsie, kedze je to volnejsi trh), takze bezny aziat ma takyto vyber v kamennom obchode (videl som ich niekolko, asi to neni dokonala vzorka, ale bezny obraz mi to dalo). Klonov je dost vidiet aj v malych slovenskych mesteckach, v roznych tych zmiesanych obchodoch s handrami, co ovladli sikmaci - takze nizkoprijmovy slovak je konfrontovany s takouto konkurenciou castejsie ako my.
Co sa tyka nestihania vyroby - iste, pokial nestihaju predavat v USA a Europe, nemaju potrebu riesit Aziu. Ale len hlupak neriesi buducnost a necha si tie trhy obsadit, zakaznikov treba aj pripravit, vychovat, atd. Sranda tiez je, ako sa akceptuje, ze TLG nestiha produkciu, a teda z toho sa vyvodzuje, ze nepotrebuje bojovat s klonmi. O nestihani produkcie si myslim svoje - nejsme v 19. storoci, a na priklade cinanov vidno, ze vedia okamzite zareagovat s produkciou - iste, su to menej kvalitne stroje, ale ten rozdiel 3 dni a 2 roky v reakcii na dopyt je extremny. Takze si proste myslim svoje o tom nestihani. Plus, nemusi ist o nestihanie kapacit, moze ist aj o nieco prozaickejsie - ze neodhadli dopyt/ponuku - ze zrazu stupol dopyt a nestihli ho pokryt - to nevylucujem, ale tiez si o tom myslim svoje, ked to trva dlho.
Co sa tyka dani, zas riesis nieco ine - to bol priklad o tom, ze nestaci si povedat, na mojej strane je zakon, treba konat aj racionalne a komercne. Skusim iny priklad - nezamknem si auto, lebo vsak je nezakonne ho ukradnut. Mudry clovek robi prakticku prevenciu.