Ak to nema registrovane, nema nic! Cize aj ten autor tych modelov, co Lepin skopcil ma smolu!
Ked zlozis novu pesnicku, tiez ju nikde neregistrujes, a keby ju niekto pouzil bez tvojho suhlasu, tak ho vies sudit. Iste, pri dizajnoch je to tazsie, kedze sa to da registrovat, ale je to postihnutelne. Proste akonahle vytvoris nejakou tvorivou cinnostou akekolvek dielo (doslova akekolvek, napr ked sa umelec vykadi do konzervy a predava to), je to chranene. Sud by podla mna zohladnil, ze bezny clovek nebezi s kazdym dizajnom na urad si to registrovat + zohladnil by, ze s tym niekto obchoduje a ma zisk vdaka niekomu, kto bol sikovny a tvorivy. Ine by to bolo, ak by napr niekto z nas skopcil ten set a dal ho na vystavu - to by sa asi velmi neriesilo.
TAK KDE SU SUDNE SPORY??? KDE SU VYHRY NA SUDOCH??? Mi snad nik nechce tvrdit, ze taka spolocnost ako TLG nema na svetovych pravnikov. Ziadny sud zjavne nevyhrali! Naopak - Lepinu sa dari cim dalej tym viac, rozsiruje portfolio.
Co som pocul, tak v Cine je to bieda s ochranou autorskych prav - ostatne s tym maju problem skoro vsetci - kopiruju sa auta, nejakym cechom skopirovali motorky a zacali ich vyrabat, mobily sa kopiruju, dokonca cele mesta, pamiatky a pod. No ale minimalne vedia zastavit dodavku takychto fejkov do civilizovaneho sveta (Europa, USA) - da sa dat priamo predbezne opatrenie na colnom urade, nech sa zabavi ten tovar. Neviem co vsetko uz TLG podniklo a ci uz nieco bezi, z bezneho pohladu posobi dost pasivne (masovy vyskyt fejkov v europskych obchodoch, dokonca priamo na letiskach). Napr ked sa to porovna s vyrobcami kabeliek, tam furt clovek pocuje o zabaveni zasielok, dokonca aj beznym ludom brali kabelky na hraniciach... Mali by sa viac sustredit na toto, a nie sa vybijat na blbostiach ako napr ze niekto pouzil nazov Lego na vystave a pod, lebo ich fejky prevalcuju -najma v menej civilizovanych krajinach.