Pri tych dizajnoch/vynalezoch je dobre najst nejaku strednu cestu - na jednej strane je opravneny zaujem vynalezcu, ktory venoval cas a energiu a nieco vytvoril, na druhej strane pre podporu vyvoja a dalsich vynalezov neni dobre, ked je komplet vsetko kryte patentami a bez nich sa nikto a nic nepohne (extrem je, ked si velke softverove firmy patentuju este aj pocitacove programy a postupy, co by inak malo byt kryte len autorskym pravom). Ale ked niekto drzo zobere vysledok prace nejakeho amaterskeho dizajnera a zacne na tom ryzovat, to je extrem a neakceptovatelne. Nic na tom nemeni fakt, ze to dotycny zverejnil - jednak pochybujem, ze dal navod na volne stiahnutie a skor by som povedal, ze ho predaval pre beznych ludi po par dolaroch, aby si doma mohol niekto dane dielo postavit (to su tie vsetky custom navody na ebayi), a jednak jeho zaujem bol, aby si kazdy zaplatil za 1 dielo, ktore si vytvori, nie ze z toho niekto zacne vyrobu. Je to ako keby som si stiahol navod k nejakemu custom legu a potom to zacal predavat na ebayi a ryzovat - to je humus, a cinania isli este dalej. Ta hranica medzi akceptovatelnym a neakceptovatelnym konanim je podla mna v tom, ze ked niekto zacne vyrabat kompatibilnu stavebnicu, tak je to este znesitelne (a po skonceni patentu lego aj zakonne), ale ked niekto ukradne este aj dizajn, tj ze si ani neda namahu nieco sam vymysliet (pritom by to boli minimalne naklady pri prepocte na mnozstvo setov), tak to je suteren.
Co sa tyka cien - moja oblubena tema :-). Chapem rozdiel medzi vyrobnou cenou a konecnou cenou, ale:
1) lego nejsu boty, a aj distribucia je ina. Ked si idem kupovat boty, tak nejdem do predajni jednotlivych znaciek Nike, Adidas, ale idem do Obuvy. Takisto nekupujem boty online. Ked idem kupovat lego, tak kludne si viem predstavit, ze 30-50% ludi pojde do lego store alebo nakupi na webe, ak by taka moznost bola. Takze ked si distribucia a maloobchod odkusne velky kus kolaca zo zisku, je to chyba TLG, ze nema viac lego storov. Resp aspon poriadnu siet SaH. Potom by sa nakrmili aj oni na distribucii, resp by im to umoznilo predavat lacnejsie.
2) rozdiely v cenach v krajinach - ak by TLG islo cenovo na doraz, tak by nemohli byt take rozdiely v cenach napr medzi USA a Aziou. Plus tie noznice este viac otvaraju zlavy, ktore su - cuduj sa svete - najma v USA, kde maju najlacnejsie lego. Takze nieco niekde nesedi.
3) iste, TLG ma vacsie naklady na vyskum, stroje, material. Ale stale je divne, ze Lepin dokaze ist na take zlomky ich cien. Najma ked kvalita lega rokmi klesa. A ako ukazal aj priklad s botami, tak samotne naklady na vyrobu tvoria mensiu cast ceny. Iste niekto povie, ze Lepin nejde cez celu distribucnu siet - OK ale koho je to chyba? Aj TLG moze predavat lego online napriamo a setrit naklady na distribuciu. Sranda je, ze aj predava napriamo cez SaH, ale cenu tam nema nizsiu, hoci nemusi ist cez siete typu Tesco a Dracik. Takze mi to nejako nejde do hlavy.
4) dalsie porovnanie, kde mi to nesedi, je preco je nejaky lego set niekolko nasobne drahsi, ako ina hracka podobneho objemu / vahy. Material je plus minus podobny, iste stavebnica je narocnejsia na vyrobu - viac drobnejsich casti - ale aj tak - tie rozdiely v cenach su velke.
Ked si to tak spocitam, tak mne to vychadza tak, ze lego ma ceny take vysoke, lebo si to proste moze dovolit. Ma neskutocne silnu znacku, ktora by bola znama aj bez reklamy (kazdy rodic to pozna + evokuje mu to kvalitnu hracku) a az do nedavna nemalo realnu konkurenciu. Ale to sa moze lahko zmenit, ak zaspi na vavrinoch. Najma ak kvalita lepinov stupne.