Jasne, naklady znasa kupujuci, ale ked zisti co ho stoji postovne, tak casto ani uz neodpovie. Pripadne to clovek ani nemusi zistit - ak niekoho odradi vysoke postovne uz na stranke predajcu.
Listova zasielka do 90 cm je fajn, ale len do 1 kg - pri 2 kg pre dorucenie v EU je cena 15,40 eur (za 13 eur bez tracking number je riziko davat), balik je 19 eur - to neni uz velky rozdiel a listy su tym padom pouzitelne len na posielanie dielikov ci figov, na sety nie. 15 eur za minibalik v ramci EU je podla mna EXTREMNE NENORMALNE VELA a CISTA ZLODEJINA.
Nechapem kde je cenova vyhoda nasej posty v porovnani s inymi krajinami ci konkurenciou. Ja poznam napr rakuske ceny, tam su vsetky zasielky do EU v kazdej vahe lacnejsie ako my, napr na male baliky ma cenu 10 eur (a my sa tu vytesujeme, ze to vieme poslat ako list za 15,40), a to je zapad so zapadnymi platmi, a napriek tomu to dokazu dorucovat lacnejsie. Pokial ide o SK, tak alternativne sluzby ako zasielkovna a ulozenka su ovela lacnejsie ako nasa posta pre tie krajiny, kde tieto sluzby dorucuju (rakusko, nemecko, polsko, cesko, madarsko...), niekedy su rozdiely az 2-3 nasobne (napr polsko, nemecko) !!!!!! Vsetko sukromne firmy s vyssimi platmi ako maju postari.
Suma sumarum, posta je pouzitelna len tam, kde nema konkurenciu - tj kam ine sluzby nedorucuju, resp ked niekto ma daleko napr rakusku postu (alebo nema cas tam ist).
To neni bohvie aka vizitka.
Pokial ide o dobu dorucovania, rakuska posta to v porovnatelnych krajinach zvladla vzdy rychlejsie ako nasa posta.
Rychlost odbavenia - rakusko priemer 3 minuty, zasielkovna / ulozenka do 1 minuty, SK posta v zavislosti od poctu ludi 3-20 min.
Fakt neviem, v com by som mal velebit SK postu. Je tu nutne zlo a dufam, ze ju raz konkurencia zozere - alebo kupi.
Na tom dorucovani inak pekne vidiet, co dokaze urobit napr podpora statu - v cine to vraj dotuju, tym padom nam sem chrlia cele kontajneri tovaru a z pri kupe z ich eshopu mi to vedia dorucit lacnejsie ako z nedalekych europskych krajin!!! Zato my mame postovne, ze nevieme efektivne dorucovat ani v ramci europy. Co to robi pre ekonomiku a konkurencieschopnost, neni treba dodavat. Najma pre malu krajinu ako slovensko, ktore je odkazane na export.