No a nakoniec si nechavam creme de la creme celeho 2. polroku (z toho co bolo zatial zverejnene) - nove Technic modely.
Som aktivny na viacerych Europskych forach a vladne zhoda na tom, ze toto je asi najsilnejsi 2. polrok v Technicu v celej historii. S tymto nazorom sa plne stotoznujem. Kazdy jeden z prezentovanych setov na 2. polrok by bol v minulosti hlavnym modelom za cely rok! Teraz prisli 4 naraz. Zhodnotim ich teda postupne:
Porsche 911 GT3 RSPravdepodobne prve UCS z rady Technic. Hovori sa o exkluzivnom sete pre LEGO Store, vyse 3000 dieloch a cene presahujucej 300.- €. Zatial je znamy len tvar auta - farba, ani fukncie zatial zname nie su. Hovori sa o PF funkciach - ale ake uz tam len mozu byt okrem RC ovladania? Cena by tomu vsak zodpovedala. Urcite povinna jazda pre mnohych z nas. Co sa mne na aute nepaci su predne svetla okruhleho tvaru, rovna cast strechy okolo zadneho okna a interier vratane zvlastnych gumiciek pred volantom. Ak to chce byt nebodaj sekvencne radenie, tak to je velmi zvlastne riesene a model ma mat navyse mechanicku prevodovku. No uvidime. V definitivnej podobe so samolepkami to bude isto paradny model!
VelkorypadloSam som nevedel, co presne mam od tohto modelu ocakavat - nechal som sa prekvapit. U mna sklamanie. Nejak podvedome som cakal rypadlo vacsieho typu (v reale), s viacerymi lanovymi napinakmi a aspon 4 podvozkami (asi som bol ovplyvneny Merkurom.
). Lyzice som cakal cierne (zlte vyzeraju hrackarsky), ostatnu farebnu schemu neriesim - aj tak sa tieto rypadla vzdy v reale rychlo zaspinia. Ale celkove zaujimavy model si svojich (nie malo) zaujemcov najde a tipujem to na hit tohtorocnych Vianoc. Ja ho vsak asi ozeliem.
CLAAS XerionAko tu uz na fore DrDano parkrat naznacil - som fanusikom znacky CLAAS. Jedna z dvoch najznamejsich firiem na polnohospodarske stroje na svete - Rolls-Royce medzi polnohospodarmi.
Pred rokom aj pol sa mi splnil maly sen a sedel som spolu s par ludmi z TatraLUGu v kabine kombajnu CLAAS Lexion.
Mojim snom uz niekolko rokov bolo, aby LEGO spravilo nejaky licencovany model tejto firmy. Viete si predstavit moju radost, ked sa koncom minuleho roka objavili informacie, ze TLG bude robit licencovany set CLAAS. Tajne som este dufal prave v Lexion, alebo minimalne Jaguar, ale Xerion tiez potesil! Hned som vedel, ze bude MUSIET mat otocnu kabinu a nove traktorove pneumatiky! Od vtedy som Paliasonovi hovoril, ze nove traktorove pneumatiky su 100%-na vec!
A ake su teda moje dojmy z modelu? Zmiesane. Osobne som cakal mozno trochu detailnejsie prepracovany model na dialkove ovladanie. Co sa mi nepaci je aj napriek pouzitej technike 3 modov riadenia (predna naprava - predna+zadna naprava - krab) - maly polomer otacania. Slo to zrejme prave na ukor funkcnosti 3 modov riadenia. Zadny nakladac som necakal, len ma mrzi jeho dost nizka poloha nad zemou - snad sa bude dat mechanicky dvihat. Co sa novych pneumatik tyka - je tam nespravny dezen. Vrubkovanie malo byt v strede oddelene a mohlo mat trochu vyssi zdvih. Ale budme radi, ze tu mame konecne "traktorky". V globale je model ale podareny a asi nemusim pisat, ze pre mna MUST HAVE!
Mimochodom B-model ma byt verzia so silaznym pluhom miesto nakladaca.
VOLVO EW160ENajmensi, ale najkrajsi! Takto by som zhodnotil novy nakladac VOLVO. Bol som na tento set velmi zvedavy a musim povedat, ze ma nesklamal. Spociatku som ohrnal nosom nad oranzovymi dielmi, ale zistil som, ze skutocne sa na niektorych modeloch vyskytuju! Podla mna ale kazia celkovy dojem, avsak je najmenej ich nahradit zltymi a ciernymi dielmi. Tiez by som privital vsetky hadicky cierne, ako aj pneumaticke piesty. Ale co ma milo prekvapilo je, ze sa potvrdila
moja predtucha z pred roka, ze bude mat zdvihajucu kabinu (
cau Jaro ) ! A pozor - B-model by vraj malo byt
VOLVO L30G, co je velmi mile prekvapenie! Mame teda opat dalsie 2 VOLVA do zbierky!
Aby som to teda zhrnul - za mna (a ako sledujem Europske fora nie som sam) prekvapivo vyhrava prave VOLVO! Maly, kompaktny set, ktoremu v podstate nic nechyba a vcelku verne zobrazuje svoju predlohu.