Tak som tam písal a dostal som odpoveď, že doteraz ten poplatok nebolo možné podľa vtedajších podmienok fakturovať, ale zmenou to už možné je a to minimálne raz ročne. Takže keďže doteraz to nebola splatná pohľadávka tak sa nemohla premlcat a splatnou je až teraz od vystavenia faktúry.
Majú to právne zrejme ošetrené.
Mňa by len zaujímalo kedy som dal súhlas na zmenu podmienok a či je možné ich meniť len jednostranne...
To je tak keď niekto nečíta podmienky služky
ďalší level je už len ich nečítať a potom Bačovať na fóre o tom ako sa čo može a nemože
Ak teda si to chceš overiť tak toto je skvelý nástroj na zisťovanie stavu internetu z minulosti (tak kde to bolo pre tú databázu podstané si pamätať) -
Internet ArchiveKonkrétne Bricklink má hlavné Terms of Service a potom podriadené Seller Terms of Service prípadne v minulosti rozsekané do menších sekcí.
Podstatné je že v nahlavnejších ToS bolo/je uvedené
"This Agreement may be changed or added to at any time. The new or changed terms will automatically be effective 30 days after they are initially posted." Takto to bolo ešte keď žil Dan, za vlastníctva jeho rodiny aj
po prvom predaji a aj v 2019tom pred predajom TLG aj keď medzi tým sa samotné znenie ToS a podriadených sekcií upravovalo.
Samozrejme s príchodom TLG sa právničina rozrástla, na tieto znenia
netreba isť mimo BL "We may make changes to these Terms at any time and we will provide written notice of such changes to you and will give you an opportunity to accept the revised Terms. If you do not agree to the revised Terms, then BrickLink is entitled to terminate these Terms and disable your account. Your continued use (e.g.. selling, buying) of the Site after such changes have been posted will signify your assent to and acceptance of the revised Terms." A toto bolo niečo čo každý kto chcel pokračovať pred cca rokom musel odkliknúť pri prihlásení na BL. Odkliknúť "I Accept" tak ako sa tam píše. Keďže tvoj účet existuje k tomuto dňu tak si evidentne súhlasil. Ale v princípe okrem väčšie po-lopatizmu popisky sa na tom že podmienky môžu upravovať oni nič nemení. Myslieť si že keď si postavím hlavu tak ich plaformu možem(mohol som) používať dalej je naivné. Ak sa to niekomu zdá divné prosím podmienky Googlu, Facebooku, Steamu, ....
K tejto konkrétnej zmene bola
téma na fóre kde bolo aj avizované, že bude zmena ohlásená emailom. Samozrejme ja nevidím kto ten email dostal alebo nedostal, ak dokážeš že si ho nedostal možeš sa skúsiť opierať o to (aj keď z podstaty emailu je to dosť na dlhé lakte). Ale vzhľadom že sa ozývali luďia ešte skôr ako dostali faktúru a neboli na BL fóre tak je pravdepodobné že niekto také podostával.
ďalšia vec je to čo je splatná a "premlčaná" pohľadávka, ono to je už roky definované ako dve veci - stav účtu (account balance) a dlžná suma (amount due)
(naschvál definícia zpred TLG minulosti).
Používaním platformy akceptuješ čo sa tam máš vrátane svojho stavu účtu. A ak aj by si chcel skončiť ako
predajca či dokonca sa
odregistrovať tak to že treba dorovnať stav účtu (a nie len nafakturovanú sumu) je tam ešte z doby dávno pred TLG.
Inými slovami,
- ak by si sa chcel zmeniť na len kupcu tak stav účtu by si musel zaplatiť v podstate aj deň po poslednom predaji, dávno pred vlastníctvom TLG
- ak by si sa chcel oficiálne totálne odregistrovať tak viď vyššie
- asi najlepšia šanca ako vycúvať z platenia bola keď sa zmenil vlastník a bolo treba oklepnúť zmenu pri prihlásení, tipujem že vtedy by to nikto neriešil
- ďalšia možnosť je nechať žiadosť vyhniť a relatívne realisticky veriť že to nikto nebude vymáhať, ale to znamená sa rozlúčiť s aktuálnym kontom aj feedbackom. A do budúcnosti rolou verifikovaného predajcu (bez zmeny údajov).
Toto všetko kvôli pár eurám za predaje ktoré sa stali ...
Princíp premlčania dlhu je podobný všade vo svete. Ak tu platí zvykové právo anglo-amerického sveta (neviem, neštudoval som podmienky)...
Aspoň že tu je úprimnosť, veľa kecov o niečom čo si niekto ani nepozrel a nejakej Papui Novej Guinei k tomu
Na a tie kecy o Osprey a Vianočných odmenách ... škoda reči.
Splatnosť v polke decembra, spracovanie, zúčtovanie, ročné uzávierky, dane, odpočty, účtovníctvo 2 firiem, manažer v korporáte = zamestnanec a nie samovládca, vôbec nejaký odhad z počtu sellerov a obchodov pred a po, ... ale to asi chce viac rozmýšlania ako hentie populistické plky na prvú signálnu...