Až na to, že aj keď ten Datart zistí že ty od nich nakupuješ ako spotrebiteľ a potom to vo veľkom predávaš ďalej, tak ťa začnú tlačiť do zmluvy podľa obchodného zákonníka Nehovoriac o tom, že väčšina letákových cien má obmedzenia na odber. Nehovoriac o tom, že prirovnanie s Datartom nieje rovnaké, keďže ten je medzi článok medzi distribútorom a zákazníkom, zatiaľ čo TLG je v tomto prípade za prvé 2-3 články (výrobca-distribútor/výrobca-distribútor-obchod u Stores)
Problém celého priekupníctva u LEGA je, že je obmedzené na úzku skupinu produktov, ktorá je z pohľadu celkových predajov mizivá. Väčšinou sa jedná o exkluzivity, ktoré majú len pre seba alebo pre vyššiu vrstvu obchodných partnerov a táto nedostupnosť zároveň vytvára druhotný trh. Takže pokiaľ nezmenia tento prístup tak obmedzenia na nákup tam budú. Takéto vytváranie exkluzivity vidíš všelikde (od mobilov, notebookov,...) a vymyslel to niekto z korporátu, takže očakávať, že sa to zmení je utópia.
To skôr nastane, že sa začnú viac venovať výrobe nekontroverzných profitabilných policajných staníc každý rok.
Obdobne očakávam, že negatívne kritiky zatemnených konšpirátorov okolo Ideas dosiahnu akurát to, že TLG sa na celé Ideas vykašle...
Pochybujem, ze by Datart riesil, kolko toho mozem kupit a na co to pouzijem - ja som zakaznik a kupujem tolko a tolko kusov, ci si tym oblepim stenu alebo to zhodim z okna, je moja vec, a este by mi dali celi stastni aj mnozstevnu zlavu... boli by padnuti na hlavu, ak by to riesili - vsak cim viac predaju, tym vyssi zisk, kedze to nakupuju za menej od distributora. Jediny limit by bol pocet kusov na sklade - v datarte a nasledne u distributora. Ale to je len technicky problem, nikto v datarte by ta nelimitoval v nakupe len preto, aby sa uslo aj inym zakaznikom. A pochybujem, ze maju v zmluve zakaz dalsieho predaja.
V pripade TLG a SAH to navonok vyzera tak, ze splyva vyroba a distribucia, ale nie je to tak - podla zakona su to podla mna 2 entity, a podmienky, ktore TLG ako vyrobca dava SAH ako distributorovi by mali byt rovnake, ake dava inym distributorom - inak ide o porusenie antimonopolnych pravidiel - co sa podla mna aj deje - ak dojdem do TLG, ze chcem predavat lego, tak mi proste niektore sety neposkytnu, navyse, znevyhodnuju inych distributorov tym, ze ti nemozu mat akcie ako su VIP body, zadara polybagy, a pod. Keby sa do toho niekto obul, tak ma sancu uspiet. Tak ako prehral sudny spor tusim Slovnaft, ktory zvyhodnoval svoje cerpacie stanice.
A taktiez nemam pocit, ze by TLG zamerne robila urcite sety v limitovanom pocte, aby z toho robila exkluzivny tovar - modularov vyrobi tolko, kolko predpoklada, ze preda a boli by este blbsi, ak by limitovali pocet vyrobenych kusov... sem neratam vynimky ako bol modry technik 41999, ci zlaty panak z 10. serie CMF - tam bol dopredu nastaveny limit a exkluzivita. Oni aj sety ako su creator expert vyrabaju priebezne (vid rozne kody na skatuly), podla pohybu na trhu, obcas to neodhadnu (preto je niekedy X dnovy vypadok v dostupnosti, temporary out of stock, sold out, resp. napisu ze bude dostupny vtedy a vtedy), ale v zasade to ide priebezne, az dokial maju nastavenu dobu produkcie (napr ze urcity set bude vyrabany 2 roky) - tam to potom moze sklznut o X mesiacov jednym smerom (ak sa sety vypredaju skor ako je nastavena doba produkcie), alebo druhym smerom (ak je to ležiak, ktory sa malo kupuje).