Dlho som zvazoval ci si zadovazim tento set, ale po oznameni realizacie Ghostbusters som sa rozhodol, aj pre tento set. O aky model vlastne ide? Malokto z mladej generacie bude asi poznat filmovu trilogiu
Back to the Future (Navrat do buducnosti) z 80. rokov. Kazdopadne islo o kultovu SCI-FI komediu v hlavnej ulohe s
Michaelom J. Foxom. Ako uz nazov napoveda, pointou filmu bolo cestovanie v case. Tieto cesty podnikal hlavny hrdina Marty McFly v legendarnom automobile
DeLorean DMC-12. Toto vozidlo prezyvane "Time Machine* (Stroj casu), pre neho zostrojil jeho priatel - vedec Emmett "Doc" Brown. V kazdom dieli bolo auto o nieco vylepsene a tak je tomu aj v pripade LEGO CUUSOO modelu.
Podme sa teda nan pozriet podrobnejsie.
Krabica je v tzv. luxusnom prevedeni - cize v takom, ake pozname u setov Architecture - tvrdy, leskly karton a otvaranie bez nutnosti poskodenia obalu.
Po otvoreni v krabici najdeme 5 sackov s dielikmi, 3 samostatne Plate 2x16 a brozuru s navodom. Pri brozure sa zastavim. Ide o relativne hrubu vazbu, ale viac stran tvori infomaterial. Obsahuje informacie o filme, o automobile, zabery z filmu, ako aj informacie o
Nadacii Michaela J. Foxa, ci autorovi LEGO modelu, samotnom modeli a samozrejme informacie o projekte
LEGO CUUSOO. Zial, akonahle som zacal v brozurke listovat, zistil som ze kvalita vazby je uboha. Su to vkladane lepene listy a uz po prvom pouziti sa ich par uvolnilo.
(Fotografie jednotlivych informacii som nerobil, aby som neporusil autorske prava, kedze ide o publikaciu.)
Podme teda k samotnemu setu. Jeho sucastou je aj LEGO oddelovatko, skateboard a dve uz teraz vcelku vzacne figurky Martyho McFlya a Doca Browna. Obaja maju hlavy s dvoma tvarami - veselymi a vydesenymi. Ja som si vybral vesele varianty.
Zo vzacnych dielikov su to tri Tile 2x1 s potlacou a jeden Panel 2x1x2 s potlacou. Set neobsahuje ziadne samolepky!
Stavba modelu je velmi prijemna, relativne rychla, jednotlive kroky su prehladne a clovek sa urcite nenudi.
Najprv som zlozil zakladny model - cize verziu z 1. dielu filmu. V tomto prevedeni ma DeLorean sive kolesa a auto je najpodobnejsie svojej civilnej predlohe.
V 2. verzii dostal DeLorean cervene sklapacie kolesa, schopnost vznasat sa, zariadenie na zadnej casti a novu - oranzovu - SPZ.
V poslednej 3. verzii pribudol vpredu jadrovy reaktor pre rychlejsi pohon. Povodne som si myslel, ze na tuto upravu bude treba prestavat celu prednu cast modelu, ale je to velmi sikovne vyriesene!
Jadrovy reaktor tvori zlozena kompaktna cast a na jej namontovanie staci z kapoty odstranit jednu Tile 1x4 a na jej mieste sa uchyti reaktor, ktory kopiruje tvar kapoty motora (vid posledna foto).
Na zaver cely set zhodnotim. Ked som tento model videl na obrazkoch, vravel som si ze nevyzera dobre. Podoba so skutocnym DeLoreanom tam je, ale cely model je moc kostrbaty a vernost sa tym padom straca. Co by modelu velmi pomohlo k vernosti s originalom, je pouzitie
Slope 10 6x8 ako prednej kapoty! Asi by sa nedala realizovat 3. verzia s jarovym reaktorom, ale podoba auta by bola urcite vernejsia. Otazka, ci sa v 8-wide verzii dala vobec nejaka vernejsia podoba spravit. Co ma pozitivne prekvapilo, bola pevnost celeho modelu! Podla obrazkov som ocakaval, ze model bude vacherlaty a pri kazdom pohybe nieco odpadne, alebo sa to cele rozpadne. Opak je vsak pravdou. Auto je masivne, vsetko dobre drzi a aj vyklapacie dvere su pevne a presne. Za spracovanie teda pochvala. Co je trosku smutne - do auta sa sice vie posadit (v zaklone) figurka, ale iba jedna. Spolujazdec sa nezmesti, nakolko by si zavadzali rukami. LEGO vsak uz klasicky "nesklamalo" v dalsej veci: jedna farba - dva odtiene. Nie je to tentokrat sice nejak vyrazne, ale je.
Aj napriek tomu vsak hodnotim tento set viac pozitivne, ako negativne. Priznavam, ze pred zaobstaranim toihto setu boli moje pocity opacne. Myslim, ze pre fanusika Back to the Future, Michaela J. Foxa, ale aj vseobecne fanusika 80. rokov je tento set povinnou jazdou.
Hlavne preto, ze aj napriek licencii nejde o nejako obzvlast drahy set - da sa este stale zohnat za cca. 40.- €. V tejto cene clovek dostane luxusne balenie, pekne spracovanu (ale nekvalitnu) informacnu brozuru, priemerny set, unikatne figurky a zopar unikatnych dielikov.