Tak aj tento rok mi Jezisko doniesol jeden starsi kusok do zbierky.
Mozno sa pamatate, ako som tu v novembri robil hromadny nakup z Holandska. Killco mi odpisal, ze preco vyberam vzdy tie najdrahsie shopy.
No ano,
The Vault je drahy, ale zaroven jeden z najznamejsich v Europe, vdaka raritnym setom a dielom. A prave kvoli tomuto setu som ten nakup robil. A urcite sa pamatate, ake stresy som prezival kvoli (ne)doruceniu balika z Holandska pred 2 tyzdnami. Opat slo o tento set. Ale podme od zaciatku.
Prva seria setov so sucasnym cislovanim (spomenute na predchadzajucej strane) bola z roku 1973 a niesla cisla 1 az 8. A prave sety 1 a 8 patria medzi najtazsie zohnatelne vseobecne. Set c. 1 som zohnal pred rokom a zostavalo zohnat set c. 8. Zhanal som ho cely rok. Niezeby sa z casu na cas neobjavil na ebay, ale vacsinou v stave v ktorom by som si ho do zbierky nedal. 3-4 tieto sety boli aj na BL a 2 su tam aj teraz. Jeden MISB za 350 a jeden na Floride. A prave o ten na Floride som sa najprv zaujimal. Avsak po zaslani fotiek som si povedal, ze toto len v najvacsej nudzi vezmem. Krabica v zlom stave a chybala stredova vlozka. Nech sme s predajcom robili co sme robili, pod 100€ vratane poplatkov za pripadne formality u nas sme sa nedostali. A to bolo za set v takom stave proste vela. A tak som kontaktoval
The Vault, ktory ten set mal myslim za 180€. Ale vo velmi zachovalom stave. Dohodli sme cenu 150€ ak pojdeme mimo BL, ale vzal som od neho este za 10€ nejake dieliky. Set mi teda po peripetiach sposobenych prepravcom prisiel.
A teraz podme k samotnemu setu.
Najprv mozno dovod, preco sa tento - na prvy pohlad obycajny set - tak tazko zhana. Tento set bol dostupny iba na vybranych trhoch v Europe, Australii a Kanade. Myslim si ze preto, lebo uz aj na vtedajsiu dobu bol luxusnou a drahou hrackou. A LEGO vtedy este nebolo takou renomovanou znackou, akou sa stalo o 10 rokov neskor. Preto bolo zrejme vyrobenych menej kusov tohto setu a boli urcene len pre solventnejsie trhy. Samotny set vazi 2,65 kg a je to skutocne velka krabica! Myslim ze do tej doby (1973), jedna z najvacsich stavebnic - ved obsahuje skoro 700 dielov!
Vyhotovenie bolo na tu dobu tiez luxusne. Kym ostatne sety z tej doby mali vnutri len polystyrenove priehradky obtiahnute tenkym plastom, set c. 8 obsahoval 2 velke organizery a stredovu vlozku z polstyrenu na 3 podlozky. Samotne organizery su z vysokokvalitneho tvrdeho plastu a maju vysuvacie rukovate. Male chlieviky v nich su vyvysene vlozkami z tvrdeho leskleho kartonu. Kazdy organizer ma na oboch stranach logo LEGO a daju sa na seba precizne ukladat.
Prekvapeny som vsak bol, ked som ich obratil. Na spodku su study, na ktore sa daju pripevnit LEGO kocky. Kedze, ako som bol byval spominavsi, organizery su z tvrdeho plastu a nehrozi ziadne prehybanie. A tak mozu sluzit ako mala hracia podlozka! Skutocne genialne riesenie v roku 1973!
Tieto organizery sa uz nikdy viac neobjavili v ziadnom sete, dali sa vsak kupit samostatne. Aj toto zrejme robilo z tohto setu v danej dobe luxusny tovar.
Este mozno k historii tohto konkretneho kusu. Pytal som sa predajcu, ci bol tento set jeho. Vraj nie, ale v roku 2007 ho kupil od jedneho stareho zberatela, ktory rusil svoju zbierku. Teraz je sucastou mojej zbierky a skompletizoval som si nim radu Universal 1-8 z roku 1973, z coho mam velku radost.